29.12.2022
Kokosimme vuoden viimeiseen julkaisuun seitsemän hyvää uutista, joista Seven Stonesin tiimimme Suomessa ja Indonesiassa ovat tänä vuonna rummuttaneet.
1. Seven Stones Finland auttaa suomalaisyritykset Indonesian markkinoille

Indonesia tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia suomalaisinnovaatioille ja -investoinnelle, mutta rantautuminen Kaakkois-Aasian suurimmalle markkinalle saattaa osoittautua vaikeaksi ilman navigointiapua. Tähän on nyt ratkaisu, kun Seven Stones Finland ja Seven Stones Indonesia lyöttäytyivät yhteen edistääkseen suomalaisyritysten pääsyä Indonesiaan.
“Meidän kanssamme yritys voi kehittää liiketoimintaa ja läsnäoloa Indonesiassa ilman, että tarvitsee perustaa omaa yritystä”, norjalaissyntyinen Seven Stones Indonesian perustaja Terje H. Nilsen kertoo.
“Suomessa huippuunsa hiottu tuote saattaa olla maailman paras, mutta jos ei ole hajuakaan, kenelle se Indonesiassa sopisi ja kuka siitä maksaisi, markkinoille pääsy voi viivästyä, pahimmillaan epäonnistua. Tunnistamme lupaavia liiketoimintamahdollisuuksia markkinoilta ja autamme löytämään sopivat toimintamallit, kumppanit ja kontaktit”, Suomen pään toimitusjohtaja Tanja Harjuniemi jatkaa.
2. Indonesia – Kaakkois-Aasian tiikeri – on hereillä ja voimissaan

Samaan aikaan kun maailmantalouden kasvun ennustettiin heikkenevän tälle vuodelle, Indonesian makrotalousluvut näyttivät lupaavilta. Ne olivat paremmat kuin monissa muissa G20-maissa, kuten Indonesian kaltaisissa, väkirikkaissa kehittyvissä G20-maissa, Intiassa ja Brasiliassa.
Indonesian vahva talous perustuu kotimaisen kulutuksen ja investointien kasvuun. Valtion tulot ovat kasvaneet merkittävästi ja maahan on tehty ennätysmäärä investointeja. Maailmanpankin viimeaikaiset raportit ovat yleisesti ottaen olleet myönteisiä Indonesian talousnäkymille, ja luottoluokituslaitos Fitch Ratings on myöntänyt BBB-luokituksen, mikä vahvistaa sijoittajien luottamusta ja helpottaa liiketoimintaa.
3. Balin lomasaarelle rakennetaan terveysturismin keskusta

Bali on Indonesian matkailumekka surffirantoineen ja joogaretriitteineen. Nyt Sanurin rannalle rakennetaan yli 40 hehtaarin kokoista terveysmatkailun erityistalousaluetta. Alueelle houkutellaan maailmanluokan sairaaloita ja terveys- ja hyvinvointialan yrityksiä, ja sinne perustettavat yritykset voivat saada erilaisia kannustimia, kuten veroetuja.
Terveysmatkailun kohderyhmänä eivät niinkään ole ulkomaiset matkailijat vaan ensisijaisesti indonesialaiset itse. Vuosittain yli kaksi miljoonaa indonesialaista hakeutuu muihin maihin, kuten Singaporeen ja Malesiaan laadukkaiden terveyspalveluiden äärelle Indonesian menettäessä yli kuuden miljardin dollarin tulot.
4. Indonesialla on kunnianhimoinen suunnitelma sähköistää liikennettään

Liikenteen aiheuttamat ilmansaasteet ovat vakava ongelma Indonesian miljoonakaupunkien asukkaille. Esimerkiksi pääkaupungin Jakartan alueen pienhiukkaspäästöt ylittävät 7-8 kertaisesti Maailman terveysjärjestön WHO:n raja-arvot.
Nyt ratkaisua haetaan liikenteen sähköistämisestä ja hallitus on varannut 17 miljardia dollaria sähköajoneuvotuotannon kehittämiseksi. Vuonna 2021 maassa oli 12 500 sähkömoottoripyörää ja 1 700 -autoa. Tavoitteena on, että jo kolmen vuoden päästä maassa on 2,1 miljoonaa sähkömoottoripyörää ja 400 000 -autoa.
5. Indonesia isännöi marraskuussa G20-kokousta Balilla

Indonesia paistatteli pari päivää maailman parrasvaloissa isännöimällä G20-maiden kokousta Balilla. Eikä syyttä. Indonesia on ollut valopilkku maailmantalouden synkällä taivaalla tänä vuonna.
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi heinäkuussa maailmantalouden kasvun jäävän tänä vuonna 3,2 prosenttiin (vuonna 2021 6,1%). Kehittyneillä markkinoilla kasvu laskenee 2,5 prosenttiin ja kehittyvillä markkinoilla 3,6 prosenttiin. IMF povaa taantumaa inflaation kiihtyessä ja Kiinan ja Yhdysvaltojen talouskasvun hidastuessa, mutta…. ”Indonesia on valopilkku maailmantalouden synkkyydessä”, tunnustaa IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva.
6. Suomalaiset Indonesian uutta pääkaupunkia rakentamaan

Indonesia on aloittanut maanraivaustyöt uuden pääkaupungin, Nusantaran rakentamiseksi Kalimantanin saarella. 33 miljardin euron megaprojektin arvioidaan kestävän vuoteen 2045 asti, mutta ”harjannostajaiset” on tarkoitus viettää jo vuonna 2024. Nusantarasta on tarkoitus rakentaa vihreä älykaupunki, jonka suunnittelussa ja toteutuksessa hyödynnetään älyratkaisuja, digitaalisuutta ja vastuullista teknologiaa.
Ulkoministeriö ja Business Finland isännöivät marraskuussa suomalaisyritysten valtuuskuntaa Indonesiassa. Mukana olleet yhdeksän yritystä esittelivät viikon aikana älyratkaisuja rakenteilla olevan pääkaupungin, Nusantaran energiantuotannon ja rakennetun ympäristön tarpeisiin.
7. Indonesiasta Kaakkois-Aasian suosituin digi-investointikohde

Kasvuodotukset tietointensiivisillä toimialoilla ovat jättimäiset. Indonesian digitalouden arvioidaan kasvavan 27 miljardista dollarista 300 miljardiin dollariin vuoteen 2030 mennessä. Maassa on kukoistava digitaalitalous ja kasvuyritysalusta. Indonesiassa on tällä hetkellä maailman viidenneksi suurin kasvuyritysalusta, jossa on 2 346 startupia mukaan lukien kaksi decacornia ja kahdeksan unicornia.
Seven Stones Indonesia järjesti syyskuussa tilaisuuden, jossa käytiin läpi blockchain- ja IT-startupien perustamista Indonesiassa ja siihen liittyviä etuja ja esteitä. Isoin etu on digimarkkinan kasvuodotus. ”Indonesia is the place to be”, korosti Vasily Pronin Seven Stones Indonesiasta. Isoimmiksi esteiksi Faye Wongso, startup-ekosysteemi Kumpulista puolestaan nimesi sekavat lait ja säädökset sekä osaamisvajeen.
Lue lisää bisnesjulkaisu Invest Indonesiasta.