Siirry suoraan sisältöön
Home » ASEAN-maiden kestävän kaupan maakuvat » STI 2023: Singapore

STI 2023: Singapore

21.5.2024 Tanja Harjuniemi

Singapore on kestävän kaupan “joutsenmerkki” Kaakkois-Aasiassa

Singapore on väestöltään 6-miljoonainen kaupunkivaltio Malakan niemimaan kärjessä. Se on Aasian rahoitusmarkkinoiden ja yritysten pääkonttoritoimintojen keskus. Bruttokansantuotteella henkeä kohden mitattuna se sijoittuu maailman maista sijalle neljä ja onnellisuusmittarilla mitattuna sijalle 30.

Kestävän kaupan indeksissä, jossa on mukana 30 Aasian ja Tyynenmeren valtiota, Singapore sijoittuu kolmannelle sijalle Uuden-Seelannin ja Iso-Britannian jälkeen. Se on ainut Kaakkois-Aasian valtio kymmenen vastuullisimman markkinan joukossa. Se sijoittuu indeksin kaikissa pilareissa – taloudellinen kasvu, yhteiskunnallinen kehitys ja ympäristön suojelu – kärkikastiin, mutta sen ehdoton vahvuus on taloudellisen kasvun kestävyys.

Singaporen kauppajärjestelmä on maailman kestävimpiä ja vapaimpia

Indeksin talouspilarissa, jossa mitataan talouden kykyä edistää talouskasvua kansainvälisen kaupan avulla, Singapore sijoittuu ykkössijalle tarkottaen sitä, että sen kauppajärjestelmä tukee hyvin talouskasvua.

Taloudellisen kasvun erityisiä vahvuuksia ovat kaupan välillisten kustannusten ja rahapolitiikan toimivuus. Lisäksi vahvuuksia ovat kaupan vapauttamisen korkea aste ja ulkomaisten sijoitusten korkea osuus bruttokansantuotteesta.

Taloudellisen kasvun heikkouksia ovat bruttokansantuotteen vähäinen kasvu henkeä kohden ja työvoiman määrän vähentyminen. Lisäksi heikkoutena on kiinteän pääoman bruttomuodostuksen alhaisuus, 23%. 

Tasa-arvon ja työntekijöiden oikeuksien toteutuminen ovat Singaporen heikkous

Indeksin yhteiskuntapilarissa, jossa mitataan talouden kykyä käydä kansainvälistä kauppaa pitkällä aikavälillä, Singapore sijoittuu sijalle kahdeksan tarkoittaen sitä, että sen inhimillisen pääoman kehitys tukee hyvin talouskasvua.

Yhteiskunnallisen kehityksen vahvuuksia ovat poliittinen vakaus, sosiaalinen liikkuvuus ja elinajan odote.

Yhteiskunnallisen kehityksen heikkoudet liittyvät työelämäkysymyksiin. Sukupuoleen perustuva syrjimättömyys palkkauksessa ja yhdistymis- ja kokoontumisvapaus toteutuvat heikolla tasolla. Lisäksi hallituksen toimet ihmiskaupan estämiseksi ja kriminalisoimiseksi eivät ole riittäviä.

Uusiutuvan energian osuus Singaporessa on hämmästyttävän alhainen

Indeksin ympäristöpilarissa, jossa mitataan luonnonvarojen kestävää käyttöä, Singapore sijoittuu viidenneksi tarkoittaen sitä, että sen kauppajärjestelmä hallitsee hyvin talouskasvusta aiheutuvia ympäristövaikutuksia.

Ympäristön suojelun vahvuuksia ovat jäteveden 100% käsittely, alhainen energiaintensiteetti ja siirtopäästöjen vähäisyys.

Heikkouksia ovat uusiutuvan energian osuus energiantuotannosta, 1,2% ja ekologinen jalanjälki henkeä kohden. Lisäksi Singapore on ratifioinut ja toteuttanut vain 5/7 YK:n ympäristösopimuksista.

Säännönmukaiset lähteet:

Maakuva: The Hinrich-IMD Sustainable Trade Index 2023. 14.4.2024 osoitteessa https://www.imd.org/centers/wcc/world-competitiveness-center/rankings/sustainable-trade-index/#Results

Infotaulukko: The World Factbook. 14.4.2024 osoitteessa https://www.cia.gov/the-world-factbook/countries/singapore/